Jász-Nagykun-Szolnok megye archontológiája 1876-1990

A  Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára legújabb közigazgatás-történeti internetes honlapja.

Jász-Nagykun-Szolnok megye közigazgatás-történetét és tisztviselőinek neveit és hivatalviselésük évszámait tartalmazó adatbázis 2013-ban került közzétételre.

Az elmúlt években folytatott kutatómunka eredményeként az 1876 és 1990 közötti megyei, járási, városi és az 1950 és 1990 közötti községi vezető tisztségviselők adatai – azon személyek esetén, ahol erre vonatkozó levéltári dokumentumok fennmaradtak – immáron életrajzokkal és fényképekkel kibővítve egy önálló internetes oldalon válnak mindenki számára szabadon hozzáférhetővé: 

A főispánok, alispánok, járási főjegyzők, polgármesterek, tanácselnökök, vb titkárok és egyéb tisztségek viselői hivatali pályafutásának bemutatása nagyban segíti a települések és a megye múltjának megismerését, közös történelmünk jobb megértését minden érdeklődő számára.

A honlap folyamatosan bővül, ezért kérjük a lakosságot, hogy aki további adatokkal, fényképekkel tudja pontosítani a meglévő, vagy most még hiányzó életrajzokat, az segítse kutatómunkánkat, az oldal teljesebbé tételét.

Levéltári kincseink a televízióban

leveltari polcsorA levéltár számtalan különleges dokumentumot őriz raktárai mélyén, melyekből 2016 őszétől a Szolnok Televízió önálló magazinműsorában is közreadjuk a legérdekesebbeket.

A Levéltári kincseink címet viselő új műsorfolyam terveink szerint kéthavonta négy új epizóddal jelentkezik, melyekben egy-egy levéltáros kollégánk mesél a számára kedves iratokról, térképekről. Célunk, hogy a tévénéző közönség is bepillantást nyerhessen intézményünk sokszínű gyűjteményébe és felkeltsük az érdeklődést az itt folyó munka iránt. Az adások online is megtekinthetőek a Szolnok TV honlapján.

Elhunytak a Jászságban

A IUSTA Temetkezési Szolgáltatás az általunk üzemeltetett temetőkben lévő sírhelyek, elhunytak nyilvántartására korszerű adatbázist épített, ami az interneten a lakosság számára elérhető.

A Neves személyek gyűjteményében a temetők értékeinek megőrzése és ezen keresztül a neves elődeink sírhelyének fenntartása céljából híres emberek életúja is bemutatása kerül.

A Jászberényi Helyőrség menüpont alatt az a Kegyeleti Napló található, amelyet a Fegyveres Szervek Nyugállományú Tagjainak Klub vezetősége a Jászberényi Helyőrség elhunyt katonabajtársainak emlékére készített.

A Jászságban több temetőt a cég üzemeltet. A teljes körű feldolgozást négy temetőben 

Jászberény:

  • Szent Imre temető
  • Fehértói temető
  • Új temető

Jászárokszállás:

  • Római katolikus temető

Részleges feldolgozás ( csak légi felvétel)

Jászberény:

  • Református temető

Jászfényszaru:

  • Alsó temető
  • Felső temető

Jászkisér:

  • Református temető (légi felvétel és részleges temetőkönyvi adatfelvitel)
  • Katolikus temető

Megyei napilap a Hungaricanában

neplap cimlap2016 elejétől az interneten is közvetlenül elérhetővé digitalizált formában a Szolnok Megyei Néplap és az Új Néplap lapszámai 1953 és 2000 között.

Most már otthon is böngészhet, kutathat a megye életével kapcsolatosan, aki a ellátogat a Hungaricana honlapjára.
A Verseghy Ferenc Könyvtár Digitális Hírlaptárában is elérhető az adatbázis linkje.

 

 

 Egy pályázatnak köszönhetően a budapesti székhelyű Arcanum Adatbázis Kft-vel együttműködve valósult meg a megyei napilap digitalizálása, amelyhez megkaptuk az Új Néplap jogtulajdonosának, a Mediaworks Hungary Zrt hozzájárulását is.

A Verseghy Ferenc Könyvtár, valamint a Damjanich János Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megye Levéltára közösen bocsátották a digitalizálást végző cég rendelkezésére az újság bekötött évfolyamait.

Sajnos, nem a kezdetektől, 1949 őszétől tudtuk a digitalizálást megvalósítani. A régebbi lapszámok a folyamatos használat miatt olyan fizikai állapotban voltak, amely az elektronikus másolat készítését megnehezítette. Azonban bízunk benne, hogy a közel jövőben folytatni tudjuk a megkezdett munkát és hamarosan a kezdetektől napjainkig elérhetővé válik a hírlap adatbázisa.