Munkácsy Szolnokon

2019-ben immár második alkalommal adott otthon a Damjanich János Múzeum Munkácsy Mihály (1844-1900) festőművész alkotásainak. A világhírű realista festő születésének 175. évfordulója alkalmából 2019. január 11-én nyílt kiállítás a Szolnoki Galériában.

A tárlat kurátora Boros Judit művészettörténész

A kiállításvezető borítója

A kiállításban Pákh Imre, a Munkácsy Mihály Alapítvány elnökének, gyűjteményéből több mint 40 festmény, valamint a békéscsabai múzeumból érkezett négy kép látható.

A Damjanich János Múzeum tárlathoz míves katalógust készített, melyet Csiszár Róbert szerkesztett egybe. A kiállított festmények fotómásolatával illusztrált jegyzéke mellett Munkácsy Mihály életútjának  rövid összefoglalója, életművének utóléletének ismertetése is helyet kapott.

A kiadvány emlék marad a szolnoki közönség számára addig, amikor a jövőben - talán egy újabb jeles évforduló alkalmával - visszatérnek a festmények, hogy személyesen gyönyörködhessünk Munkácsy művészetében.

Az első magyar szamuráj

L. Murányi László Az első magyar szamuráj. Furkó Kálmán karateezredes. Szolnok: Fotogruppe Kiadó Kft., 2018.

"A karate az élet, az élet a karate"
Maszutacu Ojama

Furkó Kálmán Magyar Honvédség nyugállományú ezredese 2017-ben ünnepelte 70. születésnapját. Két évvel ezelőtt, 2017. január elején köszöntötték ők katonák, sportolók és civilek szűkebb pátriájában, Szolnokon. Az élő sportlegenda 2018. június 23-án a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok kertjében található Sosai Oyama Emlékparkban kapott emlékkövet Szentesen a III. Össz Kyokushin Karate Világbajnokság alkalmából.

A kötet borítóján a 8. danos sihan Furkó Kálmán - Kardos Tamá

Furkó Kálmán életútját és a szolnoki kiokusin karate történetét is magába foglaló kiadvány 2018-ban jelent meg L. Murányi László újságíró tollából. A könyv megszületésénél nem csak szolnoki közéleti személyiségek bábáskodtak, hanem a Magyar Karateszövetség elnöke, dr, Mészáros János és Szárazföldi Csapatok Parancsnokságának nyugállományú felderítőfőnöke is, akik szakmailag lektorálták a kötetet. Dr. Simicskó István akkori honvédelmi miniszter és Szalay Ferenc Szolnok polgármestere írták köszöntőt.

Megyei Testenevelési és Sporthivatal Archívuma - Verseghy Ferenc Könyvtár Fotótára

A kötet címére a bevezetőben olvasható anekdota ad magyarázatot. A japán Maszutcau Ojama mester, a kiokusin karate stílus alapítója illette őt így: "Furkó...szamuráj".  A könyv számos katonatörténetet és visszaemlékezést örökített meg az utókor számára a karatesport egyik hazai meghonosítójáról, a kiokusin stílus világszerte ismert alakjáról, aki a küzdősportban szerzett tudását a Magyar Honvédség önvédelmi képzésének modernizálásban is magas fokon hasznosítani tudta.

A még élő legendák, mint Mészáros Attila, Howars Collins, Borza József, Brezovai Sándor vagy Bódi István mellett, megelevenedik a kötetben Ojama mester alakja, valamint Hüse Károly ejtőernyősről és dr. Karmazin György karatemesterről is megemlékezik.

Az interjúkkal teletüzdelt, képekkel gazdagon illusztrált, olvasmányos kiadvány hiánypótló könyv. A szolnoki sporttörténet egyik fontos monográfiája. Egy tartalmas portré egy tartalmas életútról.

Forrásaink a reformációról

Horváth Gergő [szerk.]: Forrásaink a reformációról. Dokumentumok az MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárából. Budapest : Magyar Nemzeti Levéltár, 2018

A reformáció 500 éves évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Levéltár 21 kötetből álló sorozatot jelentetett meg 2018-ban. A levéltári forrásokra épülő kiadványsorozat egyik darabja Jász-Nagykun-Szolnok megye településeire vonatkozó anyagokat gyűjtötte egy csokorba.

A kötet borítóján a szolnoki református templom - Mészárosné Csók Zsuzsanna felvétele

A kötet szerkesztője és a bevezető tanulmány szerzője Horváth Gergő, a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárának igazgatóhelyettese volt. A források válogatásában és átírásában a levéltár több munkatársa is közreműködött. A regesztákat és a jegyzeteket Horváth Gergő mellett Cseh Géza, Mucsi László és Szikszai Mihály készítették el.

A kiadvány nem csak a megyei levéltárban található primer források gyűjteménye. A Jász Múzeum, a Tiszántúli Református Egyházkerületi és Kollégiumi Levéltár, a Szolnok, a Tiszaföldvári, valamint a Tiszakürti Református Egyházközség iratai is helyet kaptak a kötetben. Emellett értékes adalék, hogy magángyűjteményben található iratok is közlésre kerültek.

A szolnoki ev. templom alapkőletételi ünnepsége, 1932 - Szolnoki ev. templom emlékkönyve

A források keletkezési ideje szerint, kronológiai sorrendben szerepelnek a 18. század elejétől a rendszerváltással bezárólag. A hivatalos ügyiratok, jegyzőkönyvek, valamint pártiratok mellett helyet kaptak levelek, egyesületi iratok, illetve személyi hagyatékokból származó dokumentumok. Így nem csak az egyház, hanem a protestáns közösségek életébe is betekintést nyerhetnek, akik kézbe veszik a kiadványt.

 

 

 

Üzenet a jövőnek

Sulák Istvánné Karkus Piriska Erzsike: Emlékkönyv Tenyőszigetről. Üzenet a jövőnek. [Szolnok], 2015.

Szolnok város központjától közel 5 kilométer távolságra található Tenyősziget. Ez a külterület az 1800-as évek közepétől közel 300 tanyából álló település volt, ahol legalább hatszázan éltek. Napjainkban a statisztikai adatok szerint azonban 50 fő alatti a területén található lakások száma. Egyre kevesebben élnek azok közül, akik itt születettek, a tanyai iskolában kezdték meg tanulmányaikat és élték a tanyasi emberek dolgos hétköznapjait kiépített aszfalt út, áram és telefonszolgáltatás nélkül.

2015-ben jelent meg Sulák Istvánné nyugdíjas pedagógus által összeállított helyismereti kiadvány számos visszaemlékezéssel Tenyőszigetről. A fényképekkel, személyes okmányokkal és cikk-kivágatokkal bőségesen illusztrált könyv emléket állít a tenyői tanyavilágban élt egykori embereknek.

Számos szakrális, néprajzi, agrártörténeti adalék segíti az egykori tanyák iránt érdeklődőket. Olvashatunk a helyi termelőszövetkezetről és a tanyasi iskolák egykori mindennapjairól is. A családkutatók számára pedig a kötetben szereplő ndiáknévsorok és a függelékben szereplő névmutató is szolgáltat adatokat.

Magyarország általános térképe 1910 körül - Forrás: Arcanum Mapire