Szolnoki Kalendárium

A Verseghy Ferenc helyismereti klubfoglalkozásának márciusi vendége dr. Bagi Gábor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Tudományáért díjjal kitüntetett történész-muzeológus. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából Szolnok város hadtörténelemben betöltött szerepéről fogunk beszélgetni.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Szolnoki Kalendárium

A Verseghy Ferenc Könyvtár helyismereti klubfoglalkozásának februári vendége Kóródi Máté okleveles történész, aki a város 1919-es történetébe avatja be a hallgatóságot.

A Kommunizmus Áldozatai Emléknapja alkalmából a vörös terror szolnoki eseményeit elevenítjük fel.

Az előadáshoz kapcsolódó könyvajánló színesíti a programot.

 Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Megyei napilap a Hungaricanában

neplap cimlap2016 elejétől az interneten is közvetlenül elérhetővé digitalizált formában a Szolnok Megyei Néplap és az Új Néplap lapszámai 1953 és 2000 között.

Most már otthon is böngészhet, kutathat a megye életével kapcsolatosan, aki a ellátogat a Hungaricana honlapjára.
A Verseghy Ferenc Könyvtár Digitális Hírlaptárában is elérhető az adatbázis linkje.

 

 

 Egy pályázatnak köszönhetően a budapesti székhelyű Arcanum Adatbázis Kft-vel együttműködve valósult meg a megyei napilap digitalizálása, amelyhez megkaptuk az Új Néplap jogtulajdonosának, a Mediaworks Hungary Zrt hozzájárulását is.

A Verseghy Ferenc Könyvtár, valamint a Damjanich János Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megye Levéltára közösen bocsátották a digitalizálást végző cég rendelkezésére az újság bekötött évfolyamait.

Sajnos, nem a kezdetektől, 1949 őszétől tudtuk a digitalizálást megvalósítani. A régebbi lapszámok a folyamatos használat miatt olyan fizikai állapotban voltak, amely az elektronikus másolat készítését megnehezítette. Azonban bízunk benne, hogy a közel jövőben folytatni tudjuk a megkezdett munkát és hamarosan a kezdetektől napjainkig elérhetővé válik a hírlap adatbázisa.

 

Aprónyomtatvány-tár

 Verseghy Ferenc Elektronikus Könyvtár 2013-tól a MaNDA Kulturális Közmunka Mintaprogramjának köszönhetően a Verseghy Ferenc Könyvtár aprónyomtatvány gyűjteményének digitalizálása is elkezdődött. Aprónyomtatvány-tárunk meghívók, szórólapok és brossúrák közreadásával segíti a helyismereti kutatók munkáját.

Elektronikus Könyvtár

 Verseghy Ferenc Elektronikus Könyvtár

1999. október 1-jén jött létre a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Elektronikus Könyvtár, ahol helyi szerzők alkotásai és a megyére vonatkozó irodalom olvasható.
A gyűjtemény az elmúlt 15 évben folyamatosan gyarapodott kortárs szerzők alkotásaival, valamint pályázatoknak köszönhetően 19. századi és 20. század eleji megyei vonatkozású művek digitalizálásával. A MaNDA Országos Kulturális Közmunka Mintaprogram keretében további dokumentumokkal bővül a megyei e-könyvtár.
Olvasásra ajánljuk:
Takáts Béla: A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Elektronikus Könyvtár (2003)

Jász-Nagykun-Szolnok megyei helyismereti wiki

 Helyismereti wiki emblémája

Jász-Nagykun-Szolnok megyei helyismereti wiki

családok --- díszkutak --- domborművek --- emlékérmek --- emlékművek --- emléktáblák --- épületek --- feszületek --- haranglábak --- hidak --- holokauszt --- intézmények --- iskolaépületek --- iskolatörténet --- ivókutak --- Jászság --- kastélyok --- katonasírok ---- képzőművészet --- kerámiák --- keresztek --- kitelepítések --- kőkeresztek --- kommunizmus --- kopjafák --- kunhalmok --- kúriák --- műemlékek --- parkok --- redemptio --- síremlékek --- szélmalmok --- személyek --- színművészet --- szobrok --- Tanácsköztársaság --- tanyák --- templomok --- testületek --- üzemtörténet --- vízimalmok --- víztornyok --- zsinagógák

1848 --- 1849 --- 1. világháború --- 1919 --- 2. világháború --- 1956