A mi múltunk. A mi topotékánk

A Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény 2019. március 19-én vette fel a kapcsolatot a Topotheque projekt magyarországi koordinátoraival. Ez év július 1-jével regisztrált intézményünk az ICARUS szervezeténél.
Intézményünk 65 éve építi a Jász-Nagykun-Szolnok megyére vonatkozó helyismereti gyűjteményét. Az ezredforduló óta számos képi és szöveges dokumentumot digitalizáltunk a gyűjteményből, valamint archiváljuk a digitálisan született anyagokat is. A fényképek mellett a kötelespéldány szolgáltatásnak köszönhetően jelentős kisnyomtatvány gyűjteménnyel rendelkezünk, illetve cikk-kivágatokat is őrzünk. A helyismereti könyvtárosok által épített helyi nevezetességekről készült fényképes adattárunk néhány magánszemély hagyatékával egészül ki. 2018-ban pedig Képpel írt várostörténettel címmel digitalizálási felhívást indítottunk útjára, hogy a magánszemélyek, családok birtokában megtalálható, helytörténetileg és kultúrtörténetileg is fontos fényképeket és kisnyomtatványokat gyűjtsünk össze.
Az új projekt és a közel két évtizede összegyűlt digitális archívum közreadására nagyon jó megoldásnak bizonyul a Szolnok Topotéka.
2019. október 5-én, egy országos könyvtári programsorozat keretében tartottuk az akkor már 2000 tételt tartalmazó digitális gyűjtemény bemutatását. 

Személyesen és a közösségi médiában is népszerűsítjük az új szolgáltatásunkat, ezzel is bíztatva az embereket, hogy osszák meg velünk a fiókjaik mélyén rejlő kincseiket, amelyek a közösségünk érdeklődésére is számot tarthat.

További terveink között szerepel, hogy a saját gyűjteményünk és a magánszemélyek által rendelkezésünkre bocsátott anyagok mellett, megyebeli közgyűjtemények és más intézmények archívumával is gazdagítsuk a mi topotékánkat.
 

Címke: , , ,