Szkíták és kelták öröksége – Szolnok, 2017

Az ismertetőt készítette Liska Enikő könyvtáros, Verseghy Ferenc Könyvtár

A Szkíták és kelták öröksége egy magyar-angol kétnyelvű kiadvány a Jász-Nagykun-Szolnok megyei vaskori régészeti leletekről a Damjanich János Múzeum kiadásában. A szöveget szakmailag Vincent Megaw, a kelta kultúra szakértője lektorálta. A kiállítási katalógus összegzi a megyében 1877 és 2017 között lezajlott vaskori régészeti ásatások eredményeit, és bemutatja a legfontosabb leleteket.

Dr. Tárnoki Judit a bevezetőben kifejti, hogy a vaskor – megjelenése a Kárpát-medencében a Kr.e. 9. és 8. századra tehető – az őskor első olyan időszaka, amelyről írásos forrásokkal és egykorú ábrázolásokkal rendelkezünk. Az olcsó, ezért minden népréteg számára hozzáférhető vas fegyverek, használati tárgyak és ékszerek felbecsülhetetlen információval szolgálnak a kutatóknak a kor műveltségéről, szokásairól, ünnepeiről, az itt élő népek életéről.


A könyv egy rövid történeti áttekintés után megismerteti az olvasót a települések régészetével, betekintést nyújt a Tisza-menti falvak népeinek életmódjába Kr.e. 900-tól időszámításunk kezdetéig. Ezután a temetők régészete, a szkíta és preszkíta temetkezési szokások ismertetése következik.


A katalógus részben összesen 205 tárgy képe és leírása szerepel. A kiváló minőségű, nagyméretű felvételek alatt a tárgy megnevezése, keletkezési ideje és kultúrája, mérete, valamint a lelőhelye található.


A kiadvány legvégén, a témára vonatkozó átfogó irodalomjegyzék után egy térkép jeleníti meg a megyében található szkíta és kelta lelőhelyeket.

A kötet letölthető PDF formátumban az academia.edu adatbázisból.

Címke: , , ,