Kunszentmárton

1935 szeptemberében került sor az országzászló felavatására Kunszentmártonban. Az országos mozgalomhoz csatlakozott a település hazafias közössége. Rövid idő alatt megteremtették a helyi orszagzászló felállításának költségét.

Képeslap - Verseghy Ferenc Könyvtár Képeslaptára

Az első tervet Gyalai Simon építőmester készítette az akkor rendelkezésre álló anyagi erőkhöz mérten. Majd Mátray László téglagyáros felajánlása után, az általa módosított és kibövíett tervek kerültek kivitelezésre, amelyet Cseuz Ignác fiatal felső ipariiskolát végzett építőmester végetett el. A műkő alkatrészeket Pál István kőfaragómesler készítette. Az esküre emelt kéz Német József kunszentmártoni lakalosmester munkája, a zászlórúd pedig Kovács Sándor technikai mühelyében készült.

Kunszentmártoni Híradó - József Attila Általános Művelődési Központ és Városi Könyvtár

A 2. világháború utáni politikai változások miatt eltüntették az országzászlót. 1992 őszén állították fel újra az emlékhelyet Kunszentmárton központjában a katonai hősök emlékére. Az emlékmű építménye zászlórúddal és domborművekkel díszített. Az emléktáblákon a reformkori költő, Vörösmarty Mihály sorai mellett Kossuth Lajostól származó idézet olvasható: "Oly hatalmasnak hiszem én e népet, - hogy ha felkel és összetart, a ropogva összerogyó ég boltozatait is képes fenntartani."

Kósa Károly felvétele - Verseghy Ferenc Könyvtár Fotótára

Kunszentmártonban 2011. június 4-én a trianoni szerződés aláírásának 91. évfordulóján avattak haranglábat a Napfény Baranta Egyesület kezdeményezésére. A római katolikus templom közelében közadakozásból valósult meg a faépítményt.

Herczeg László felvétele - József Attila ÁMK és Városi Könyvtár

Forrás:

Falatnyi történelem. Új Néplap (2011.06.08.): 5.

Lobog az országzászló. A kunszentmártoni országzászló megépítésének története. Kunszentmártoni HÍradó Országzászló naptára. Kunszentmárton, 1936: III-IV.

Az országzászló avatási ünnepélye. Kunszentmártoni Híradó (1935.09.01.): 4.

Címke: , , , , , , , ,