Cibakháza

1935. március 15-én nagy ünnepség keretében avattak országzászlót Cibakházán. Az emlékművet 1849. február 24-én lefolyt csatát megörökítő emlékkel szemben állítottak fel. Urmanczy Nándor, az Ereklyés Országzászló Nagybizottságának alelnöke mondott beszédet, majd Erődi Harrach Tihamér országyűlési képviselő beszélt. Az ünnepélyt a helyi dalkör számai és szavalatok fejezték be.

Korabeli felvétel az Országzászló avatásáról. Háttérben a mai községháza látható - Cibakházi Községi Könyvtár munkatársainak gyűjtése

 Korabeli képeslap a két háború közt emelt országzászlóról

Az országzászlót az 1950-es években bontották el. Csak a talapzata maradt csonkán. A korszellem az 1848-as emlékművet sem kímélte, a tetején álló turult eltávolitották, és helyébe vörös csillagot tették.

2010. június 4-én avattak Cibakházán újra országzászlót. A zászlórúdat tartó gránit posztamens egyik oldalán a történelmi Magyarország térképe látható, felette a római kereszttel. A másik oldalára pedig a település címerét vésték. Felirata: "Állította Cibakháza közössége 2010. június 4. napján"

Gál Zoltánné felvétele - Cibakházi Községi Könyvtár

Forrás:

Magyar Távirati Iroda jelenti 1935. március 16.

Címke: , ,