„Ez az én testem…, ez az én vérem kelyhe…, ezt cselekedjétek az én emlékezetemre…”

A családi albumok egyik meghatározó darabja a gyermekek elsőáldozásról készült képek. A Verseghy Ferenc Könyvtár Helyismereti gyűjteményében található fényképek és aprónyomtatványok közül most ezekből állítottunk össze egy csokorral.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Az elsőáldozás nem más, mint Jézussal való első találkozás az Oltáriszentségben. Az Oltáriszentség a hét szentség egyike, Jézus Krisztus teste és vére kenyér és bor formájában. Ebben a szentségben részesül az elsőáldozó, melyet minden esetben megelőz az első szentgyónás.

Elsőáldozó minden olyan katolikusként megkeresztelt ember lehet, aki a 7. életévét betöltötte. A felnőttkori megtérés esetét leszámítva elsőáldozásra általában gyermekkorban, általános iskola harmadik-negyedik osztályában kerül sor. Az elsőáldozás feltétele a rendszeres hittanórákon, elsőáldozási felkészítésen és a vasárnapi szentmiséken való részvétel. Ezáltal megszerezve a mélyebb vallási ismereteket Krisztus misztériumának megértéshez.

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

A megfelelő felkészülés után a szertartást általában minden év májusában vagy júniusában tartják meg szentmise keretében. Az elsőáldozás az egyházközség és a család ünnepe. Az elsőáldozási szentmisében a gyerekek az oltár körül kiemelt helyen foglalnak helyet. Bokáig érő, fehér ruhát viselnek, kezükben égő gyertyával már saját maguk újítják meg keresztségi fogadalmukat. A szülők imádságot mondanak a közösség előtt, melyben megköszönik Istennek, hogy gyermeket adott nekik és arra kérik, vigyázzon rá és az egész családra. Az ünnepi szentmisét szeretetvendégség (agape) követi, melynek előkészítésében a szülők is segédkeznek sütemény-, kakaó-, teakészítéssel.

Szöveg: Horváth Zsuzsanna. Album: Károly Nóra

Címke: , ,