Tímár

Kiss Krisztina: Timár a Mesti. Budapest : Püski, 2020

Tímár Sándor 1930. október 2-án született Szolnokon. 
1951-1955 között a SZOT Együttes táncosa volt. 1958-ban - Vegyipari Szakszervezet felkérésére - megalapította a Bartók Béla Táncegyüttest, melynek 25 éven át művészeti vezetője és koreográfusa is volt. Az 1970-es évek táncházmozgalmának elindítója és legendás hírű tánctanítója. Hosszú időn keresztül az Állami Balettintézet néptánc tagozatának vezetője. 1980-tól 16 éven át a Magyar Állami Népi Együttes művészeti igazgatója és koreográfusa. 1993-ban Timár Böskével létrehozzák társulataikat, a Csillagszemű gyermektáncegyüttest és a Tímár Kamara Táncegyüttest.

Magyar Hírlap felvétele

Számos kitüntetés tulajdonosa: SZOT-díj (1971), Európa-díj a Népművészetért (1975), Erkel Ferenc-díj (1977), Állami Díj (1985), Érdemes Művész (1990), Magyar Köztársasági Érdemrend (1997), Magyar Örökség díj (1998), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2010), Kossuth-díj, a Nemzet Művésze.

De a Kossuth-díj mellett ott díszeleg Timár Sándor polcán díszeleg a Primissimáknak járó plakett is bársonytokban és Szolnok város jelképe, a díszpolgári cím (2014) mellé kapott pelikán. Hiszen a város sokat adott a Mestinek: boldog gimnáziumi éveket, a cserkészközösséget, és a Tisza Táncegyüttest is, amelynek irányítását ambiciózus ifjúként az első pillanattól magára vállalta.

A Verseghy Ferenc Gimnázium cserkészcsapata regősei 1946-ban Molnár Pista bácsitól Siófokon tanulták a Huszár verbunk lépéseit. Több fellépés mellett sikerrel vettek részt az1948-as centenáriumi kulturális rendezvények néptáncversenyén. A cserkészcsapatok eloszlatása után is együtt maradtak, mint a MÁV Szolnoki Fűtőház amatőr csoportja. 1951-ben a hazai kulturális versenyen - területi győztesként - az együttest beváiogatták a Magyar Színházban megtartott néptánc bemutatóra, ahol Timár Sándor egyik első saját gyűjtésű koreográfiájával: a Karcagi táncokkal és a Román tánccal szerepelt. Innen Szolnokról ment Timár Sándor a már említett SZOT Táncegyüttesbe.

"Itt még leginkább a Szolnok környéki táncokat jártuk, de egy idő után túlléptünk az iskola keretein, és nagy, táncos mulatságot is rendeztünk a városban" - vallott erről Sashelyi Zsófiának, a Magyar Nemzet újságírójának 2016-ban.

Életének 90. évében jelentette meg a Püski Kiadó a Mesterről szóló életrajzi kötetet, amelynek szerzője Kiss Krisztina

Címke: , , ,