Az első magyar szamuráj

L. Murányi László Az első magyar szamuráj. Furkó Kálmán karateezredes. Szolnok: Fotogruppe Kiadó Kft., 2018.

"A karate az élet, az élet a karate"
Maszutacu Ojama

Furkó Kálmán Magyar Honvédség nyugállományú ezredese 2017-ben ünnepelte 70. születésnapját. Két évvel ezelőtt, 2017. január elején köszöntötték ők katonák, sportolók és civilek szűkebb pátriájában, Szolnokon. Az élő sportlegenda 2018. június 23-án a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok kertjében található Sosai Oyama Emlékparkban kapott emlékkövet Szentesen a III. Össz Kyokushin Karate Világbajnokság alkalmából.

A kötet borítóján a 8. danos sihan Furkó Kálmán - Kardos Tamá

Furkó Kálmán életútját és a szolnoki kiokusin karate történetét is magába foglaló kiadvány 2018-ban jelent meg L. Murányi László újságíró tollából. A könyv megszületésénél nem csak szolnoki közéleti személyiségek bábáskodtak, hanem a Magyar Karateszövetség elnöke, dr, Mészáros János és Szárazföldi Csapatok Parancsnokságának nyugállományú felderítőfőnöke is, akik szakmailag lektorálták a kötetet. Dr. Simicskó István akkori honvédelmi miniszter és Szalay Ferenc Szolnok polgármestere írták köszöntőt.

Megyei Testenevelési és Sporthivatal Archívuma - Verseghy Ferenc Könyvtár Fotótára

A kötet címére a bevezetőben olvasható anekdota ad magyarázatot. A japán Maszutcau Ojama mester, a kiokusin karate stílus alapítója illette őt így: "Furkó...szamuráj".  A könyv számos katonatörténetet és visszaemlékezést örökített meg az utókor számára a karatesport egyik hazai meghonosítójáról, a kiokusin stílus világszerte ismert alakjáról, aki a küzdősportban szerzett tudását a Magyar Honvédség önvédelmi képzésének modernizálásban is magas fokon hasznosítani tudta.

A még élő legendák, mint Mészáros Attila, Howars Collins, Borza József, Brezovai Sándor vagy Bódi István mellett, megelevenedik a kötetben Ojama mester alakja, valamint Hüse Károly ejtőernyősről és dr. Karmazin György karatemesterről is megemlékezik.

Az interjúkkal teletüzdelt, képekkel gazdagon illusztrált, olvasmányos kiadvány hiánypótló könyv. A szolnoki sporttörténet egyik fontos monográfiája. Egy tartalmas portré egy tartalmas életútról.

Címke: , , , , ,