50 évvel ezelőtt…

 

Képeslap

A Nerfeld Ferenc Bankház neobarokk épülete 1925 körül épült a Kossuth Lajos utca sarkán. A megyeszékhely központjának, az ún. "Centrum-saroknak" az egyik meghatározó épülete volt több mint 40 éven át a Nerfeld palota.

Képeslap

A 2. világháború után a korábban öt magánkézben lévő üzletet államosították. A Centrum Áruház 1950. április 4-én nyitotta meg kapuit.

A Magyar Kereskedelmi és Ipartörténeti Múzeum gyűjteményéből

A két emeletes igazán impozáns épületegyüttes 1969. április 11-én azonban leégett. Az egyik irodahelyiségben bekapcsolva hagyott hősugárzó okozta a tragédiát.

Aznap hajnalban a földszintről sűrű fekete füst gomolygott a magasba. Az emeleten lakók egy része a nagy füst miatt már nem tudott a belső udvar felőli függőfolyosón az utcára menekülni. A kétemelet magasságból a tűzoltók segítségével létrán hagyták el a lakásukat.

A tüzet több órába telt megfékezni. A környező városokból is érkeztek tűzoltók segíteni, valamint egy műszaki katonai alakulat is közre működött a mentésben.

Az események 45. évfordulója alkalmából emléktáblát emelet a Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Nerfeld-palota helyén álló épület falán.

Az emléktábla szövege: "1969. április 11-én pusztító tűzben ezen a/ helyen megsemmisült egy épület, amelynek/ oltása során a hős szolnoki tűzoltók/ huszonöt ember, köztük hat gyermek életét/ mentették be./ A beavatkozás 45. évfordulója alkalmából/ állította a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei/ Katasztrófavédelmi Igazgatóság/ Szolnok 2014- április 11."

Forrás:

Csönge Attila: Érdekességek a szolnoki Centrum Áruház történetéből

Majnár József: Leégett a szolnoki Centrum Áruház. Szolnok megyei Néplap (1969.04.12.): 1, 5.

Majnár József: Az áruházi tűz után. Szolnok megyei Néplap (1969.04.13.): 5.

Szilvási Zsuzsa: Szilvási Zsuzsa: Emléktáblát avattak a hősök tiszteletére = Új Néplap (2014.04.17.): 1, 3.

Címke: , , ,