Szövetséges Légierő a szárazföldi hadműveletek megkezdése előtt, 1944. június 2-a és szeptember 19-e között bombázta Szolnokot és környékét. Az amerikai és angol gépek több mint 10 000 darab bombát dobtak le erre a terültre, ugyanis Szolnok a német csapatok fő utánpótlási vonala mentén feküdt. A fő célpontok a vasútállomás és a repülőtér voltak.

461st Bombardment Group

1944. októberben a szovjet gépek, novemberben - miután a várost bevették a szovjet csapatok - a német légierő folytatta ezt a tevékenységet.

A várost számos alkalommal érte találat. Kezdetben, június 2-án a pályaudvart és a város több részét. 1944 augusztusában fokozódott a légi tevékenység és többek között augusztus 20-án is szörnyű bombazápor hullt Szolnok több részére, a Tisza-híd és környékére, valamint a Rákóczifalva határában lévő német repülőtérre.

Két nappal később, augusztus 22-én a vasútállomást és környékét éri találat, szeptember 12-én a MÁV-műhelyt és környékét érte támadás. A bombázók a megye többi települését sem kímélték: pl. szeptember 20-án Törökszentmiklós határát, 21-én az Abádszalók közelében lévő Kecskés erdőt érte találat, amikor a pusztataskonyi hidat bombázták. November elején Jászberényre hullt szovjet bombazápor.

Címke: , , , ,